top of page

Alles Over hengelsport en outdoor

Man vissen in de rivier

Hengelsport

Wat is vissen?

Vissen (ook wel hengelen genoemd) is de sport van het vangen van vis, zoet of zout water, meestal met een hengel, lijn en haak. Vissen is ontstaan ​​als een manier om voedsel te verschaffen om te overleven.

Wat u moet weten voordat u uw eerste vis vangt.

In zijn meest basale vorm is vissen een vislijn uitgooien en de vis naar binnen trekken als het gaat om je vishaak met aas of kunstaas. Het klinkt zo eenvoudig, maar door de geschiedenis van de visserij zijn er verschillende visserijdisciplines ontstaan ​​die zich richten op specifieke visomstandigheden en vissoorten. Deze hengelsport hebben hun eigen unieke visuitrusting, knowhow en technische vaardigheden die specifiek kunnen zijn voor het type water waarin een visser zal vissen of het soort vis waarop wordt gevist.

Er zijn drie soorten vissen, of vissen zoals het algemeen bekend is: grof, wild en zee. Grof hengelen is vissen op alle soorten vissen die niet in de zee leven en op forel en zalm. Wildvissen heeft betrekking op het najagen van forel en zalm. Zeevissen, zoals de naam al doet vermoeden, is vissen op soorten die in de zee leven.

Een uitloper van de witvisvisserij is karpervissen. Karper is de algemene naam voor de vissen die behoren tot de familie Cyprinidae. Deze vissen kunnen uitgroeien tot zeer grote gewichten en in de afgelopen tien jaar hebben vissers zich specifiek op deze specimenvissen gericht. Vandaar de geboorte van Karpervissen en de Specimen Angler. Als beginner in het vissen wil je misschien weten wat sommige woorden en termen betekenen als ze tijdens het vissen worden gebruikt. Neem een ​​kijkje in mijn  Woordenboek

HENGELVERGUNNING
Elke visser van 12 jaar of ouder die vist op zalm, forel, zoetwatervis of paling in Engeland (behalve de rivier de Tweed), Wales of de Border Esk en zijn zijrivieren in Schotland, moet een hengelvergunning van het Environment Agency hebben. U kunt uw licentie kopen bij postkantoren, telefonisch of online zie hier

Wees gewaarschuwd!
Het is een overtreding om op zoetwatervissen en palingen te vissen zonder een geldige hengelvergunning en als je dat doet, krijg je een boete van maximaal £ 2.500

Als u serieus wilt gaan vissen, is het goedkoper om een ​​vergunning voor 12 maanden te kopen. Als u het niet zeker weet, raad ik u aan een licentie voor 1 of 8 dagen te kopen.

DICHT SEIZOEN
Sluit seizoen betekent niet vissen (je mag in bepaalde gebieden niet vissen in een bepaalde periode)

Grove vis sluit seizoen - 15 maart tot en met 15 juni.
Het sluitingsseizoen voor witvis is van toepassing op alle rivieren, beken en afvoeren in Engeland en Wales, maar is niet van toepassing op de meeste stilstaande wateren. Er zijn echter enkele uitzonderingen die het sluitingsseizoen behouden.
Door recente wijzigingen in de statuten is het sluitingsseizoen voor witvis niet van toepassing op de meeste kanalen in Engeland en Wales; weer zijn er enkele uitzonderingen.

In de gebieden waar er geen sluitingsseizoen voor witvis is, staat het de eigenaren van de visserij en hengelsportclubs vrij om een ​​sluitingsseizoen in te voeren door middel van club- of visserijregels als ze dat willen.  Kijk hier

Welzijn van vissen.
Het welzijn van de vissen is van het grootste belang voor de toekomst van de visserij en alle gevangen vissen moeten zonder verwondingen in het water worden teruggezet.
Gebruik bij voorkeur weerhaakloze haken omdat deze een stuk makkelijker te verwijderen zijn en minder schade toebrengen aan vissen.

Omgaan met vis.
Alle vissen zijn bedekt met een beschermende laag slijm en dit fungeert als eerstelijnsverdediging tegen parasitaire infecties, bacteriën en andere ziekten die een vis kan oplopen.

Als je een vis vangt, moet je ervoor zorgen dat je niet te veel van deze beschermende coating verwijdert, dus maak altijd je handen nat voordat je de vis aanraakt en gebruik nooit een doek om een ​​vis vast te houden. Maak vissen altijd snel maar voorzichtig los en zet ze zo snel mogelijk terug in het water.

Een vis onthaken.
Trek nooit aan de lijn om een ​​haak van een vis te verwijderen, u zult de vis ernstig verwonden.

Als de vis te groot is om met één hand vast te houden, leg hem dan op een onthaakmat om de haak te verwijderen (onthaakmat = gewatteerd kussen om de vis te beschermen tegen verwondingen op de grond)

Als de vis te groot is om vast te houden, maak hem dan niet los op de grond omdat dit hem kan beschadigen en het slijm kan verwijderen, gebruik een onthaakmat. Met een kleinere vis houd je hem stevig vast zodat hij niet flappert en uit je handen op de grond glijdt, maar houd hem niet te strak vast, anders kun je de interne organen beschadigen.

Als de vis vastgehaakt is aan de lip, kun je hem misschien met je vingers verwijderen. Als de vis in zijn bek is gehaakt en je kunt de haak zien, gebruik dan een disgorger (een dunne plastic of metalen staaf met een gleuf aan het uiteinde).

Als de vis diep gehaakt is en de haak kan niet veilig worden verwijderd, is het beter om de lijn zo dicht mogelijk bij de haak door te knippen. De haak zal vanzelf losraken of uiteindelijk wegroesten. Als het een baars is en diep gehaakt, kunnen deze vissen heel gemakkelijk bloeden, probeer dan voorzichtig een disgorger en als het niet loskomt, snijd de lijn dan zo dicht mogelijk bij de haak. Het gebruik van weerhaakloze haken maakt het verwijderen een stuk eenvoudiger.

Houd de lijn stevig vast en plaats de gleuf van de degorger over de lijn en schuif deze langs de lijn totdat je de haak bereikt. Duw de haak in de tegenovergestelde richting van de manier waarop hij erin ging totdat hij vrij is en verwijder hem dan voorzichtig.

Vissen terug
in het water gooien Gooi een vis NOOIT terug in het water. Ga altijd dicht bij het water naar beneden om een ​​vis los te laten en laat de vis wegzwemmen.

Als je een grote vis vangt, vooral Barbeel, is hij misschien moe geworden terwijl je hem probeerde te landen. Houd in dit geval de vis in het water met het gezicht naar de stroom toe totdat hij klaar is om weg te zwemmen. Het heen en weer bewegen van de vis helpt soms bij het herstel.

Outdoor

Outdoor voor mij en mijn gezin worden "Natuurtherapie" genoemd. Zoals in "Wat doe je dit weekend? Ik heb wat natuurtherapie nodig” Dit betekent in feite: laten we naar de bergen gaan!

Een deel van het plezier van buiten zijn voor mij, is een zeer losse agenda met evenementen waar we op aandringen. In ons zeer drukke leven hebben we de neiging om teveel te plannen en zoveel mogelijk in te pakken in de toegewezen tijd. Als we niet oppassen, vergeten we te ontspannen en diezelfde houding kan terugvloeien in onze kampeerplannen. Het is alsof we proberen "de vakantie te winnen!"

Hier zijn een paar dingen op onze "misschien willen doen" -lijst die misschien ook leuk voor je klinken.

Outdoor om u te helpen ontspannen:

 • Hiking

 • Zwemmen

 • Kanovaren

 • Dieren spotten

 • Yoga in de vroege ochtend

 • Schattenjacht

 • Foto speurtocht

 • Cornhole of hoefijzers

 • Bordspellen

 • Ambachten

 • vliegeren

 • Mountain biking

 • Vissen

 • Muziekinstrumenten

 • Kampvuur koken

 • Nederlandse Oven koken

Ontspan met avondactiviteiten:

 • Marshmallow roosteren

 • Sterrenkijken en astronomie

 • "Who Dun it" mysteriespel rond het kampvuur

 • Kampvuurverhalen

 • meezingen

Dus stop met wat je aan het doen bent, ga naar buiten en geniet van wat natuurtherapie!

Outdoor Fitness
bottom of page